15 mai 2023

6 semne ale anxietății și cum să scapi de aceasta



Dacă ești rece și calm pe dinafară, dar țipi pe dinăuntru, iată ce se întâmplă și ce poți face în privința asta.



    În lumea de astăzi post-pandemică, puternic divizată, alimentată de rețelele sociale, este posibil să ne plimbăm cu toții cu puțină anxietate . Și asta este perfect în regulă. De fapt, experții subliniază că anxietatea este importantă din punct de vedere evolutiv - este un semn de avertizare că ceva periculos poate fi în curs și trebuie să luați măsuri pentru a vă proteja.

Dar iată ce nu este în regulă: îți descurci ziua, te trezești și te îmbraci dimineața, îți termini toate proiectele la serviciu, faci cina pentru familie, ai aspectul unui adult bine adaptat, funcțional. Dar în capul tău, ești plin de temeri, ce-ar fi și gânduri negative. Funcționezi, poate chiar îl ucizi, dar încă te confrunți cu un nivel ridicat de anxietate.



„Oamenii care au o tulburare de anxietate ar putea fi capabili să funcționeze la locul de muncă, într-o relație, în calitate de părinți – pot chiar să iasă și să pară că se distrează”, spune psihiatru Gail Saltz, MD, profesor asociat clinic la New York Presbyterian Hospital. , Colegiul Medical Weill-Cornell și autorul cărții The Power of Different . „Dar chiar funcționează la cel mai înalt nivel? Aș spune că nu.”

Pentru că în interiorul acelui exterior calm există un monolog interior care spune o altă poveste. „Dacă le-ai înfige un microfon în creier, ai auzi tot felul de gânduri anxioase care se întâmplă”, spune psihologul Elizabeth Lombardo, dr., autoarea cărții Ieși din Zona Roșie. Aceste gânduri învolburate pot fi orice, de la „Abia țin pasul, totul se va prăbuși”, până la „Oricât aș face, nu voi fi niciodată suficient de bun”.

Există aplicații de terapie și grupuri de asistență online la dispoziție. 
În timp ce ratele de anxietate au crescut cu aproximativ 25% în primul an de pandemie, acestea sunt în continuare ridicate, iar oamenii continuă să se simtă stresați și anxioși. Potrivit unui sondaj recent realizat de Asociația Americană de Psihiatrie , la sfârșitul anului 2022, 37% dintre americani și-au evaluat sănătatea mintală drept corectă sau slabă, în creștere față de 31% cu anul precedent. În plus, 26% s-au așteptat să experimenteze mai mult stres în 2023 decât au avut în anul anterior.

„Tulburările de anxietate sunt încă printre cele mai frecvente tulburări”, spune dr. Saltz. Din fericire, ele sunt, de asemenea, printre cele mai tratabile, spune ea.

Ce este anxietatea de înaltă funcționare?

Există mulți factori care pot duce la o tulburare de anxietate, inclusiv genetica și trăirea unei experiențe traumatice , cum ar fi abuzul, moartea unei persoane dragi sau o boală prelungită.

Deși anxietatea este, în general, definită ca o teamă persistentă, excesivă sau îngrijorare în situații care nu sunt de fapt amenințătoare, există mai multe categorii diferite de anxietate - oricare dintre acestea poate fi „funcțională ridicată”, atâta timp cât persoana este capabilă să-și desfășoare viața de zi cu zi. în cea mai mare parte nestingherită. Acestea pot include:
Tulburare de anxietate generalizată: frică sau griji extinse cu privire la viața de zi cu zi.
Tulburare de anxietate socială: griji iraționale legate de interacțiunea cu alți oameni; îngrijorându-te în mod constant, vei spune sau face un lucru greșit și alții te vor judeca pentru asta.
Fobii: Temeri iraționale de factori declanșatori specifici, cum ar fi câini, germeni, zbor, înălțimi, spații aglomerate etc.

Pentru cei cu anxietate care funcționează înalt, actul de jongla de a menține aparențele exterioare în timp ce se luptă în interior poate adăuga un strat suplimentar de suferință: te chinui să mențină fațada perfectă, profilul perfect de rețele sociale, relația perfectă, în timp ce în interiorul tău. intră constant în panică că totul se va prăbuși.


„Anxietatea poate deveni atotcuprinzătoare, acolo unde se simte că eșecul este aproape, dacă persoana nu ține pasul cu aceste standarde extrem de înalte”, spune psihologul clinician Joshua Magee, PhD, fondator al Wellness Path Therapy.

Semne

Chiar dacă colegii tăi sau ceilalți nu bănuiesc că ceva este în neregulă, poți suferi de multe simptome de anxietate, inclusiv:

Îngrijorare persistentă: „Acest lucru ar putea fi sub forma unor gânduri care circulă doar o mare parte a zilei”, spune Saltz. Ai putea să aștepți mereu ca celălalt pantof să cadă: ce se întâmplă dacă acel mic cucui este ceva canceros? Ce se întâmplă dacă șeful meu realizează că nu știu ce fac? Ce se întâmplă dacă are loc un cutremur sau o altă pandemie...
Probleme fizice: Anxietatea poate avea un efect negativ asupra corpului tău, provocând oboseală, dureri, tensiune musculară și chiar probleme gastro-intestinale, cum ar fi diareea. „Unii oameni pot avea o groapă în stomac, nu digeră nici alimentele”, spune Lombardo. „Pentru alții, poate fi dureri de cap sau incapacitate de a dormi .”
Nervi : „S-ar putea să simți că inima îți bate repede și că transpiri sau poți avea sentimentul că unii oameni îl descriu ca un șuierat sau un ping sau ca și cum cineva tocmai i-ar fi tresărit”, spune Saltz. .
Dificultate de concentrare : Indiferent cât de mult ai încerca să te concentrezi, poți fi ușor distras.
Iritabilitate: s -ar putea să ai o siguranță mai scurtă atunci când ai de-a face cu partenerul sau copiii tăi (și ei, de fapt, pot fi primii care observă că lucrurile nu sunt de fapt în regulă cu tine, indiferent cât de curajos ai pune fața).
Atacurile de panică: acestea pot apărea brusc, implicând palpitații ale inimii, dificultăți de respirație, dureri în piept și transpirație. „Simți că înnebunești, ca și cum ai muri, dar durează doar 10 sau 15 minute”, spune dr. Saltz. Dar odată ce vă recuperați, este posibil să aveți o teamă constantă despre când se va întâmpla din nou, adaugă ea.

Funcționare ridicată față de alte tipuri de anxietate

Pentru a fi clar, „funcționarea înaltă” este doar o modalitate de a descrie modul în care cineva se confruntă cu o tulburare de anxietate. Singurul factor care o face puțin diferită de anxietatea obișnuită este acela că oamenii care „funcționează înalt” își îndeplinesc provocările direct, mai degrabă decât să le evite, ceea ce este un semn distinctiv al anxietății, spune Magee. „De obicei, anxietatea este însoțită de acest îndemn puternic de a evita orice ne face anxioși”, spune el. „Tindim să nu vrem să facem lucrurile care ne fac să ne simțim rău. Dar, cu anxietate de funcționare ridicată, oamenii pot tolera situațiile care sunt stresante pentru ei, cum ar fi munca, mai degrabă decât să cheme pentru o zi de boală sau să vorbească cu alții despre cât de stresant este munca lor.” Unii oameni cu anxietate de înaltă funcționare pot, de asemenea, să dezvolte un obicei de a se concentra atât de mult pe zonele de îmbunătățire încât nu o fac.

Ușurează simptomele

După cum am menționat mai devreme, o anumită anxietate este utilă - gândiți-vă la doza de adrenalină pe care o obțineți înainte de a ține un discurs sau la semnalul de „pericol” care vă spune să acordați mai multă atenție atunci când conduceți pe un drum înghețat. Dar există câteva semnale roșii la care să fii atent, care îți spun că anxietatea ta a ajuns la niveluri dăunătoare. „Dacă observi că ai gânduri negative pe care pur și simplu nu le poți stăpâni, dacă într-adevăr te gândești peste tot și ai gânduri intruzive care îți provoacă suferință, atunci merită să cauți ajutor profesionist”, spune Marni Amsellem, dr., psiholog . Ea subliniază că alte semnale roșii includ simptome fizice de suferință și se bazează din ce în ce mai mult pe strategii de adaptare nesănătoase, cum ar fi alcoolul, marijuana sau consumul excesiv.
Câteva moduri prin care poți ajuta la atenuarea anxietății pe cont propriu:

Ai grijă de tine: poate părea că alergi cu viteză mare 24/7 doar pentru a împiedica totul să se destrame, dar îngrijirea de sine este o parte importantă a confruntării cu anxietatea. Asigurați-vă că dormiți suficient, mâncați în mod regulat, mese hrănitoare, faceți exerciții fizice și luați pauze pentru strategii de ameliorare a stresului, cum ar fi meditația, yoga sau mersul pe jos .
Scoateți-vă gândurile din cap pe hârtie: Jurnalul este o modalitate utilă de a gestiona gândurile negative, spune Lombardo. „De multe ori gândurile noastre nu sunt foarte precise, dar reacționăm emoțional la ele ca și cum ar fi adevărate”, spune ea. Odată ce le vezi scrise, poți avea o idee mai clară dacă merită să te stresezi – iar dacă nu sunt, poți mototoli hârtia și arunca acele gânduri.
Faceți pauze spontane pentru distracție: atunci când încercați să păstrați totul împreună, să vă luați câteva ore pentru a vedea un film prostesc în mijlocul zilei sau pentru a întâlni noul cățeluș adorabil al unui prieten poate părea o pierdere de timp, dar poate face minuni pentru mentalitatea ta, spune Magee. „În mediul nostru actual, se pare că mulți adulți nu au prea multe șanse de plăcere spontană”, spune el. „Când suntem capabili să riscăm viața noastră, pe de o parte, ar putea fi distractiv, dar ne învață și creierului o lecție importantă că, chiar și fără planificare și gândire excesivă, lucrurile devin adesea mai bine decât ne așteptăm.”
Încercați autoajutorarea: citirea cărților despre anxietate vă poate oferi câteva instrumente de utilizat în viața de zi cu zi pentru a reduce gândurile negative. De asemenea, ar trebui să vă gândiți dacă există o sursă legitimă de anxietate în viața dvs., cum ar fi un prieten toxic, care trebuie abordată.

Tratamente profesionale
Dacă anxietatea ta a progresat până la un punct în care schimbările stilului de viață nu ajută sau se înrăutățesc și mai mult, cere-ți furnizorului de asistență medicală o trimitere la un terapeut sau psihiatru, care poate colabora cu tine pentru a-ți gestiona simptomele. Amintiți-vă, anxietatea este o tulburare gravă, așa că aveți grijă de remedii rapide, avertizează dr. Saltz. „Există o mulțime de informații greșite despre problemele de sănătate mintală pe rețelele sociale”, spune ea. „Cineva care arată cuvintele despre Tiktok nu este un tratament legitim.” Un profesionist în sănătate mintală vă poate discuta prin tratamente susținute de știință, cum ar fi:
Terapia cognitiv-comportamentală (TCC): Metoda cea mai cercetată pentru tratarea anxietății, CBT vă învață cum să vă reformulați gândurile negative și, de asemenea, vă poate ajuta să identificați factorii de stres majori din viața dvs. și să lucrați la abilitățile pentru a-i aborda. „În TCC, terapeuții îi ajută pe clienți să ia în considerare noi moduri de a gândi anxietatea lor, să se implice cu suporturile lor sociale și să învețe tehnici de relaxare”, spune Magee.
Terapia psihodinamică: Spre deosebire de CBT, care implică de obicei un număr mai scurt de ședințe, terapia psihodinamică poate dura mai mult, dar poate fi extrem de eficientă, spune dr. Saltz. „Practic, se uită la conflictul inconștient care poate genera gânduri anxioase”, explică ea.
Medicamente anti-anxietate: „În primele două sesiuni de terapie, dacă este clar că nu sunteți cu adevărat capabil să acceptați și să începeți să utilizați instrumentele, atunci s-ar putea să aveți nevoie de medicamente pentru a reduce nivelul de anxietate suficient pentru a putea învăța terapia. ”, spune dr. Saltz. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (ISRS) sau un alt tip de medicamente anti-anxietate.

Concluzie: orice tulburare de anxietate, inclusiv de tipul „înalt funcțional”, ar trebui luată în serios, deși ar trebui să vă amintiți că o anumită anxietate face parte din experiența umană sănătoasă. Există multe opțiuni de tratament disponibile, în funcție de nevoile dvs. De asemenea, este important să rețineți că nu ești singur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cum poți face îngrășământ natural pentru roșii cu câteva ingrediente simple

Pentru o dezvoltare frumoasa a roșiilor și pentru un fruct bogat, hrănirea lor este esentială. Aceste plante au nevoie de cel puțin aceste ...